Vijenac 688 - 690

Likovna umjetnost

IZDVAJA

Snježana Samac

DAVID MALJKOVIĆ –

Međunarodno priznat hrvatski umjetnik koji je postavom izložbe u MSU-u uveo Hrvatsku u projekt EPK Rijeka 2020. prošlog se tjedna u vodnjanskoj galeriji Apoteka predstavio novim projektom, samostalnom izložbom Gallery Separation Guide. Umjetnik poznat po ekstravagantnim postavima i izazovnim promišljanjima suvremene likovne problematike tom se izložbom usredotočio na istraživanja boja, osobito onih koje se dotiču margina samih djela.

Oslanjajući se na svoja prijašnja djela predstavljena u mnogim europskim galerijama suvremene umjetnosti – sa sadržajima reprodukcije i suvremenih tehnoloških iskustava u likovnoj retorici – Maljković skalu boja koja se koristi u tiskarskim tehnologijama stavlja u središte umjetničke preokupacije te inzistira da baš one rubne, nezamjetljive nijanse (kao što je to siva) postanu polazište i kraj vizualnog identiteta, kao začin na granicama kolorirane skale.

DAVOR VRANKIĆ –

Početkom srpnja u Galeriji Forum otvorena je izložba Davora Vrankića – The Straight Story, hrvatskog umjetnika s pariškom adresom na kojoj su prvi put predstavljeni radovi iz njegove najranije faze međunarodnog djelovanja.

Riječ je o pedeset tabli stripa nastalih 1992–1994. Koristeći se olovkom i papirom, svojom osnovnom tehnikom i prepoznatljivim likovnim izričajem, sjedinio je različita vizualna iskustva sljubljujući elemente suvremenih medija kao što su film i 3D-kompjutorski generirane slike s tradicionalnim tehnikama slikarstva. I ovom izložbom Vrankić dokazuje danas rijetko viđenu lojalnost crtežu i olovci, a posjetitelji galerije mogu je vidjeti tijekom ljetnih mjeseci.

INA DRUTTER –

U Studiju Moderne galerije Josip Račić u Zagrebu do 2. kolovoza mogu se vidjeti radovi Ine Drutter, koje je Modernoj darovao otac autorice.

Od pedesetak djela izdvojeno je njih trideset, nastalih u razdoblju od osamdesetih godina pa do onih kasnijih, s početka 2000. Na izložbi je moguće pratiti umjetničke početke još iz faze studentskih dana na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je Ina Drutter već pokazivala jasne znakove odmaka od tadašnje estetske i likovne poetike te ustaljenog ekspresionizma posljednjih desetljeća prošlog stoljeća. U kratkom razdoblju djelovanja autorica je ostvarila više od 2500 radova.

PARTENZA

Renata Poljak 10. srpnja otvorila je izložbu u Kotoru kojom se priključila kulturno-edukativnom projektu Putevima bokeljskih Hrvata u Kulturnom centru Nikola Đurković.

Predstavila je svoj poznati i zapaženi art-film o odlasku (tal. Partenza), gdje kroz osobnu priču o pečalbi trbuhom za kruhom mnogih Hrvata, koji ostavljaju svoje najmilije na obali, gotovo redovito žene i djecu, progovara o današnjim zbivanjima i problematizira temu migracija sa svim pratećim i kobnim posljedicama. Bolnu temu, nadahnutu velikim brojem stradalih koji živote ostavljaju u moru u potrazi za boljim svijetom, Renata je poentirala i pratećom izložbom fotografija nastalih tijekom snimanja videa. Svojevrsnim njihovim kolažom htjela je zadržati fascinaciju i emociju posjetitelja nakon gledanja art-filma. U tome joj je pomogla fotografkinja Dinka Radonić, koja je bilježila snimanje videa.

Vijenac 688 - 690

688 - 690 - 16. srpnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak